Ten omlet wygląda, jakbym robiła go pół godziny, a tu szast-prast i śniadanie gotowe

Dodano:
Omlet z pomidorami i szpinakiem Źródło: Shutterstock / Jacek Chabraszewski
Śniadanie powinno być pożywne i dostarczać nam wartościowych składników. Powinno też dać się szybko przygotować. Oto jedna z propozycji śniadaniowych, która pięknie wygląda, doskonale smakuje i szybko się ją robi.

Jeśli chcemy dobrze zacząć dzień, powinniśmy pamiętać o zjedzeniu śniadania. I najlepiej nie byle jakiego, ale porządnego i wartościowego. Co więc warto spożyć na śniadanie? Jeśli mamy mało czasu na przyrządzenie i zjedzenie posiłku, możemy szybko zrobić pożywny koktajl. Jednak dla niektórych jest to za lekkie śniadanie i właśnie tym proponuję, by sięgnęli po jajka. Najszybciej da się zrobić jajecznicę, ale podobnie szybko przyrządzimy ten bajeczny omlet. Wygląda tak, że z pewnością nikt nie wyjdzie z domu, bez zjedzenia śniadania.

Jakie są rodzaje omletów?

Omlet to nic innego, jak masa jajeczna usmażona w postaci dużego placka. Jednym słowem jest on podobny do jajecznicy, tyle, że ma bardziej zwartą i jednolitą strukturę. Omlet tak naprawdę możemy zrobić na dwa sposoby. Jeśli chcemy przygotować omlet deserowy, należy ubić na sztywno białka, a potem delikatnie wymieszać je z rozkłóconymi żółtkami. Do masy można też dodać odrobinę mąki, która wzmocni piankową strukturę dania.

Jednak omlet można zrobić jeszcze prościej. Wystarczy tylko wybić jajka do miseczki, rozkłócić je widelcem i wylać na rozgrzaną patelnię. W ten sposób powstanie dość zwarty placek, który smaży się nawet szybciej niż jajecznica. Do tak smażonego omletu warto dodać składniki, które podniosą jego wartość odżywczą. Mogą to być warzywa, wędliny czy żółty ser.

Jak zrobić omlet ze szpinakiem i pomidorami?

Przygotowanie tego omletu jest błyskawiczne. Wzbogacam go tylko w warzywa, by był smaczniejszy, bardziej odżywczy i miał apetyczny wygląd. Warto jednak pamiętać, że ani szpinak, ani pomidory nie wymagają długiej obróbki kulinarnej, bo przecież możemy je jeść surowe. Przed zalaniem ich masą wystarczy je tylko chwilę podsmażyć, by się podgrzały.

Przepis: Omlet ze szpinakiem i pomidorami

Szybki omlet śniadaniowy z dodatkiem szpinaku i pomidorów

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
5 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

  • 4 jajka
  • 30 g świeżego szpinaku
  • 4-5 pomidorków koktajlowych lub 1 średniej wielkości pomidor
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie warzywWarzywa umyj, osusz. Pomidorki przekrój na połówki, większe pokrój w sporą kostkę. Na patelni rozgrzej olej, wsyp warzywa i chwilę je przesmaż.
  2. Smażenie omletaJajka wybij do miseczki, rozkłóć je z solą i pieprzem. Masą zalej podsmażone warzywa. Smaż omlet, aż zacznie się ścinać z wierzchu. Możesz go obrócić na drugą stronę i dosmażyć, ale nie jest to konieczne.

Jakie dodatki warto dorzucić do omleta na śniadanie?

Omlet śniadaniowy można też wzbogacić innymi dodatkami. Warto dodać do niego np. posiekany szczypiorek czy cebulę, ewentualnie paski papryki albo plasterki cukinii. Dobrym pomysłem jest też wcześniejsze podsmażenie na patelni np. pasków szynki czy wkruszenie do jajecznej masy twarogu.

Źródło: smaki.pl
Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...